Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

proteinova-dieta 1Протеините са най-важната структурна единица в нашия организъм. Протеините представляват макромолекули съставени от свързването на аминокиселините. Сред хората термина протеини е известен, но още по-популярното му название е белтък. От 1990г. започна да се говори за качеството на храната. Според редица специалисти диетолози и професионални инструктори по бодибилдинг не е достатъчно да консумираме каквато и да е храна, за да задоволим нуждите на организма по-важно дори и от количеството е качеството на храната.


Според ООН качествени храни са тези, които задоволяват белтъчния (протеиновия) глад на организма. Ако в продължение на даден период количеството на протеините в храната е недостатъчно за да може организма да възстановява своите структури е на лице протеинов глад и организма започва да разгражда мускули (а не мазнини) за да задоволи нуждите си.
proteinova-dieta 2За активно трениращите хора или за тези които искат просто да редуцират теглото си протеиновите диета са изключително полезни. С тяхна помощ фитнесджиите ще могат да увеличават мускулната си маса без излишно натрупване на мазнини, а обикновените хора ще могат да редуцират мазнините си без да окажи влияние върху тяхното здраве.
Храни богати на протеини (белтъци)
Повечето хранителни продукти съдържат както белтъци така и мазнини и въглехидрати, поради което изобилието на храни съдържащи висока концентрация на протеини и ниска концентрация на въглехидрати и мазнини са малко, ето няколко примера за такива като разбира се не изчерпва списъка:
- Белтък от яйце;
- Пилешко месо, риба, телешкото филе;
- Обезмаслено сирене и извара;
- Тофу, което също е обезмаслено;
Основен принцип при протеиновата диета е, че ограничаваш приема на храна, която лесно се трансформира в мазнини, ядеш основно високо белтъчна храна, за да поддържаш мускулите си и съчетаваш този хранителен режим с физическо натоварване, за да запазиш мускулната си маса.
proteinova-dieta 3Колко протеин ми трябва
Изчисляването на количеството белтъци, което трябва да приеме човек е различно и зависи от пол и телесна маса.
За жените количеството протеин, което трябва да се приема е около 2.6гр. на килограм тегло т.е. ако сте 60кг. това значи 2.6 х 60 = 156гр. препоръчителна доза протеин на ден
За мъжете количеството протеин, което трябва да се приема е около 3,2гр. на килограм тегло т.е. ако сте 85кг. това значи 3,2 х 85 = 272гр. препоръчителна доза протеин на ден.
Протеинова диета меню
7-8 часа – (1 обез. кисело мляко)
10 часа – (салата от домати със 150 гр. извара и сол)
12 часа – (150 гр. месо на скара и салата)
14 часа – (1 обез. кисело мляко)
16 часа – (яйчни белтъци с подправки и салата)
18 часа – (150 грама месо на скара и салата)
20 часа – (супа от тофу)

Прочетена 2993 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top