Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

alkalni-kiselinni-hrani-meso-zelenchuciБез съмнение протеините са еднo от основните хранителни вещества. Те предоставят незаменими аминокиселини за формирането на ензими и хормони, позволяват на нервите и на мозъчните клетки да общуват ефективно помежду си и са необходими за процесите на възстановяване и растеж на всички клетки, особено на мускулните. Всяка клетка в човешкото тяло съдържа протеини и без тях няма живот. Консумацията на протеини винаги е била обект на противоречия между диетолозите. Повърхностното отношение по въпроса е оставило в наследство много митове и все още съществува дезинформация по отношение на приемането на протеини.

Мит 1: "Високопротеиновите диети водят до повишаване на теглото."

Факт: Без съмнение прекалената употреба на протеини ще доведе до увеличаване на теглото, но същото важи и за въглехидратите и мазнините. Наддаването на теглото е подчинено на закона на термодинамиката: ако се консумират повече калории, отколкото се изразходват, теглото се повишава. Следователно причината не са протеините само по себе си, а така нареченият термодинамичен ефект на храните.

Мит 2: "Високопротеиновите диети увреждат бъбреците."

proteinwebФакт: Метаболизмът на протеините е сложен процес, включващ определена последователност от действия. По време на храносмилането протеините се разграждат на аминокиселини, като при този процес се образува вторичният продукт амоняк (който е токсичен). Амонякът бързо се превръща във вещество, което е относително нетоксично и се нарича урея. То се транспортира до бъбреците, за да бъде изхвърлено от организма. Теоретично голямо количество от това вещество пренатоварва бъбреците и може да доведе до състояние те да не могат да изпълняват своите жизненоважни функции.

Научните изследвания доказват, че високопротеиновата диета увеличава бъбречната недостатъчност, но при здрави хора не се наблюдават аномалии при увеличен прием на протеини. Важното при провеждането на високопротеинова диета е да се поемат повече течности - поне три литра вода по малко, но често.

Мит 3: "Високопротеиновите диети водят до нездравословен прием на наситени мазнини."

high-protein-foodsФакт: Голяма част от населението поема наситени мазнини от червеното месо и от млечните продукти. В действителност консумацията на салами, свинско месо, пържолите и сирената, е основната причина за сърдечно-съдовите заболявания, тъй като тези продукти съдържат мазнини, "блокиращи" артериите. Вместо тях се препоръчва консумацията на пилешко месо, риба, яйчен белтък и бобови култури, тъй като те са с високо съдържание на протеини, но са с с ниско съдържание на мазнини (предимно ненаситени).

Мит 4: “Високопротеиновите диети не са препоръчителни за спортисти."

Факт: Изследванията показват, че когато спортистите консумират храни с ниско съдържание на протеини, целият протеинов синтез в организма намалява, което се отразява негативно на мускулната тъкан. Имайте предвид, че не трябва да поемате големи количества протеини с цел да подобрите физическата си форма. Някои културисти приемат философията, че "повече е по-добре" и поглъщат големи количества протеини и хранителни добавки, но излишните протеини се натрупват, превръщат се в триглицериди и се съхраняват в организма като мазнини.

За увеличаване на силата и ефективността оптималната консумация на протеини е два грама на телесно тегло.Така например, човек, който тежи 75 килограма, трябва да консумира около 150 грама протеини на ден. В действителност протеините сами по себе си нямат никакъв ефект върху нарастването на мускулната маса. Те не са магическа сила, която ще накара мускулите ви да растат, докато седите пред телевизора и пиете протеинов шейк. Само интензивните тренировки могат да превърнат протеините в тялото ви в мускулна маса.

Прочетена 1768 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top